0 801 000 610 (58) 746 37 97

Zadzwoń do nas!

Przyjmujemy zamówienia telefoniczne.
PON:8:00 - 18:00,
WT-PT:8:00 - 16:00. Wyślij wiadomość

Suszarki do grzybów

Filtry

Suszarka do grzybów i nie tylko

Ulubiony smak na później

Suszenie jest jedną z najstarszych metod konserwacji jedzenia, o ile nie najstarszą. Większość z nas zapewne kojarzy widok podwieszonych ‘koralików’ z suszonych owoców, warzyw czy grzybów u babci w domu w spiżarni, czy w kuchni nad grzejnikiem. Z grzejników z resztą korzysta się do dzisiaj w tym celu, ponieważ praktycznie niemal każdy dom i mieszkanie posiadają kaloryfer. Metoda ta jest dość popularna przez popularność samych grzejników domowych, jednak warto mieć na uwadze, że nie należy ona do najbardziej higienicznych, a z kolei suszenie na kuchence gazowej, chociaż skuteczne i bardziej higieniczne, jest po prostu niebezpieczne.

Domowe metody a suszarka

Najlepszym, chociaż wciąż dalece niedoskonałym sposobem na domowe suszenie owoców i grzybów jest korzystanie z piekarnika. Jest to najlepsza z dostępnych domowych metod bez korzystania z dedykowanego sprzętu, ponieważ jest zarówno bezpieczna, jak i higieniczna, ale jej niedoskonałości są również trudne do zignorowania - po pierwsze zajmuje piekarnik na wiele godzin, w związku z czym uniemożliwia wykorzystanie go do innych celów, a po drugie niestety jest to sposób najbardziej energochłonny, w związku z czym nie możemy mówić o jakichkolwiek oszczędnościach kiedy suszymy grzyby i/lub owoce w taki sposób. Dla przykładu większość piekarników ma pobór energetyczny rzędu 1-3 kW, a dedykowane suszarki do grzybów już od 250W. Łatwo z tego można wyciągnąć wniosek, że jeśli zależy nam na skutecznym wysuszeniu swoich ulubionych przysmaków przy jednoczesnym zachowaniu jakiejkolwiek ekonomiczności produkcji tychże suszonych łakoci najlepszym rozwiązaniem będzie zakup suszarki do grzybów.

    Na co powinno się zwracać szczególną uwagę podczas wyboru idealnej suszarki dla siebie?
  • Regulacja temperatury - różne owoce i grzyby mają inne czasy suszenia w różnych temperaturach, w związku z czym opcja regulacji temperatury jest kluczowa jeśli nie chcemy suszyć tylko i wyłącznie jednego gatunku grzyba czy owoców.
  • liczba sit - to na sitach właśnie rozkłada się produkty do suszenia, w związku z czym naturalnie im większa powierzchnia i liczba sit, tym więcej produktów Twoja suszarka do grzybów może ususzyć w trakcie jednej sesji.
  • pobór energii - zależnie od tego, jak bardzo zależy Ci na oszczędności energii jaką ma się wykazywać suszarka do grzybów zakres zaczyna się od 250W sięgając aż do 1000W w ekstremalnych wypadkach.

Suszenie jest jednym ze zdecydowanie najstarszych i najpopularniejszych sposobów konserwacji jedzenia. Kiedy podejmujemy się samodzielnego suszenia możemy być pewni, że są to produkty wysokie jakościowo, które nie zawierają żadnych konserwantów ani innych chemicznych ‘udoskonalaczy’ jedzenia. Działanie domowej suszarki optymalizuje ten proces, zarówno pod względem samych walorów smakowych, skuteczności suszenia w czasie, jak i pod względem czysto ekonomicznym. Opiera się ono na przepływie ciepłego, suchego powietrza wytwarzanego przez wentylator grzewczy lub dmuchawę u spodu suszarki. Suszarki są skonstruowane w taki sposób aby ciepłe powietrze równomiernie się rozeszło po całym urządzeniu, niezależnie od tego jaka jest liczba sit.

Złóż zamówienie telefonicznie! poniedziałek 8:00 - 18:00 wtorek- piątek 8:00 - 16:00
0 801 000 610 z telefonu stacjonarnego
(58) 746 37 97 z telefonu komórkowego
Zamów telefonicznie! poniedziałek 8:00 - 18:00 wtorek- piątek 8:00 - 16:00 (58) 746 37 97

Copyright © berdsen.pl / 2006 - 2020 wszystkie prawa zastrzeżone, Global Income s.c.

Oprogramowanie KQS Store