Kategorie
O sklepie
Informacje
Kontakt
0 801 000 610
tel.: (58) 746 37 97
fax: (58) 739 50 92
Infolinia czynna:
poniedziałek 7:30-17:30
wtorek - piątek 7:30-15:30
Zapachy unoszące się nad kuchnią podczas przygotowywania posiłków i rozchodzące po całym mieszkaniu mogą być bardzo przyjemne, ale równie dobrze mogą stać się uciążliwe ? dla nas i sąsiadów. Tym bardziej, że nie są to tylko zapachy, bo zawierają całkiem materialne komponenty, które pozostają w naszym domu na dłużej. Na szczęście z pomocą przychodzi technologia, która pozwala je ograniczyć.
Gotowanie, smażenie, a w nieco ograniczonym stopniu również pieczenie zawsze powoduje powstanie oparów w kuchni. Nie składają się one, niestety, z samego smakowitego zapachu, ale stanowią mieszankę wody, tłuszczu i innych substancji, z których nie wszystkie pachną zachęcająco, zwłaszcza w dużym stężeniu. Złożona z nich para osiada na wszystkim dookoła: na ścianach, na sprzęcie kuchennym, na meblach i na nas samych, przesiąkając naszą garderobę. Wilgotne, pełne tłuszczu środowisko doskonale nadaje się na pożywkę rozmaitych mikroorganizmów, pleśni czy bakterii i z tej okazji drobnoustroje korzystają, tworząc w naszym domu nie od razu widoczne kolonie. Sami nie wiemy kiedy zaczynają podstępnie zagrażać naszemu zdrowiu. Ale nawet bez nich sam osad, nawarstwiający się z każdym gotowaniem, objawia się w końcu pod postacią nieprzyjemnego, lepkiego brudu. Pozbycie się go wymaga uciążliwego, regularnego szorowania kuchni, znajdujących się w niej mebli, kucharskich akcesoriów i naczyń. Oczywiście, o higienę miejsca, w którym przygotowujemy posiłki, powinniśmy dbać tak czy owak, ale co zrobić z oparami, które wniknęły w tapicerkę mebli w sąsiednich pomieszczeniach, pozostawiając trwały, nie zawsze przyjemny zapach? Nie będziemy przecież oddawać jej co chwila do czyszczenia.
Odpowiedź jest banalna: lepiej temu zapobiegać. Nie uda się tego zrobić w stu procentach, ale możemy przynajmniej ograniczyć to zjawisko. I tu z pomocą przychodzą nam okapy kuchenne, które wyłapują z powietrza i usuwają te zazwyczaj osadzające się na otoczeniu elementy i zapachy ? zapach to w końcu cząsteczki danej substancji rozpylone w powietrzu. Okapy kuchenne mają za zadanie pochłaniać parę wodną i drobinki tłuszczu, zapobiegać rozchodzeniu się zapachów do innych pomieszczeń oraz usuwać je, jak również szkodliwe gazy, takie jak czad. A zatem okap kuchenny nie jest wcale ?bajerem?, a bardzo potrzebnym, czasem wręcz niezbędnym w domu urządzeniem. A dodatkowo oczywiście ? o ile wybierzemy urządzenie zaprojektowane w odpowiedni sposób ? mogą poprawić też walory estetyczne naszej kuchni, stając się ozdobą jej centralnej części.
Okapy kuchenne są w stanie eliminować niepożądane substancje z powietrza w dwojaki sposób ? pełniąc funkcję wyciągu, który zbiera unoszące się w pomieszczeniu cząsteczki i wyprowadza je na zewnątrz, bądź pochłaniacza zaopatrzonego w filtr, który oczyszcza powietrze, po czym przywraca je do obiegu. Większość okapów kuchennych może łączyć obie te funkcje, a różnica między nimi polega tylko na sposobie ich instalacji. Technicznie rzecz biorąc, wyciąg podłączony jest do przewodu wentylacyjnego, by wyprowadzić powietrze na zewnątrz, natomiast w konstrukcji pochłaniacza, który działa w obiegu zamkniętym i nie musi być podłączony do komina, znajduje się miejsce na filtry węglowe, absorbujące zapachy. Aktywny węgiel w zetknięciu z oparami pochłania i niweluje powstałe zapachy. Filtry po odpowiednim czasie można (i należy) wymienić. Nawiew można pozostawić włączony jeszcze przez jakiś czas po zakończeniu gotowania, by dać filtrom możliwość osuszenia się, dzięki czemu pozostaną dłużej skuteczne i będzie można je wymienić później. Z kolei w przypadkach, gdy okapy działają w trybie wyciągu, warto zadbać o napływ nowego powietrza i dobrą jego cyrkulację w kuchni.
Kuchenne okapy mogą mieć rozmaite kształty i style, a i montować je można w różnych miejscach oraz na różny sposób. Możemy wyróżnić całkiem sporo ich rodzajów:
Na który okap kuchenny zatem najlepiej się zdecydować? To powinno zależeć od kilu czynników: od położenia kuchenki, od miejsca w pomieszczeniu, od możliwości instalacji, wreszcie od naszych gustów, według których dobierzemy styl, kształt czy kolor. Ale ze względów praktycznych, najważniejszym kryterium powinny być parametry techniczne okapu.
Po pierwsze, zawsze warto kierować się energooszczędnością ? nie tylko ze względu na przyszłe rachunki, ale także na ekologię. To zaś zależy od kilku dodatkowych czynników. Warto zwrócić uwagę na rodzaj oświetlenia ? oświetlenie typu LED pobiera nawet 10-krotnie mniej energii niż zwykłe żarówki i wytrzymuje dłużej. Ale ważniejsza jest możliwość ustawienia mocy silnika okapów kuchennych tak, by zoptymalizować zużycie prądu. Wirniki powinny mieć regulację szybkości pracy (a przy okazji hałasu, jaki powodują). Od tego zależy również wydajność filtrowania powietrza. Moc powinna być dostosowana do kubatury pomieszczenia ? okap w kuchni powinien móc przefiltrować w ciągu godziny powietrze o co najmniej sześciokrotnej objętości pomieszczenia i usunąć 90% zapachów. Wyższe biegi powinny mieć zdolność do przepuszczenia przez okap większych ilości, aż do kilkunastokrotnej objętości kuchni.
Niewątpliwie przyda się też zadbać o to, by okap kuchenny był dostosowany estetycznie do reszty pomieszczenia i dobrze wpasowany w zabudowę. Na szczęście wybór okapów kuchennych na rynku jest spory i każdy może znaleźć model, który idealnie będzie pasował do jego kuchni.
Copyright ? berdsen.pl / 2006 - 2022 wszystkie prawa zastrzeżone, Global Income s.c.